Chlorofil dla zdrowia i urody

Postaw na chlorofil – klejnot dla zdrowia

Paulina Senator
Maj 29 2017

Moc zielonych roślin

Chlorofil może się nam kojarzyć przede wszystkim z lekcji biologii. To tam mogliśmy się dowiedzieć, że chlorofil ma zielony kolor i odpowiada za fotosyntezę. Duże ilości chlorofilu znajdują się w warzywach liściastych, nieduże ilości również w owocach. Ostatnimi czasy mamy coraz większa modę na drinki, w składzie których pojawiać się może chlorofil, jest to dla nas również szansa na walkę z nowotworami.

Chlorofil to pigment, który będzie gwarantował roślinom zielony kolor. To on odpowiada za przyjmowanie światła słonecznego, które w procesie fotosyntezy będzie elementem niezbędnym. Podstawowa struktura jaką będziemy spotykać to pierścień porfirynowy, który jest podobny do tego jaki znajduje się w hemoglobinie. Jeśli chodzi o chlorofil w centrum znajduje się magnez, natomiast w hemoglobinie znajduje się żelazo. Charakterystyczne jest również to, że chlorofil rozpuszcza się w tłuszczach a nie będzie rozpuszczał się w wodzie. Wyróżnić można różne jego rodzaje, które znajdują się w roślinach a to zróżnicowane jest również powiązane z tym jak długie fale jest w stanie absorbować konkretny jego rodzaj.

Chlorofilina to składnik półsyntetyczny (przeczytaj więcej na jej temat na: http://www.duochlorofil.pl/sklad-i-opinie-naukowe), gdzie mamy mieszaninę soli sodowych i kompleksów miedziowych, które uzyskuje się z chlorofilu. W czasie syntezy chlorofiliny atom magnezu będzie wymieniany na atom miedzi i znikać będzie łańcuch węglowodorowy. Dlatego chlorofilina będzie rozpuszczalna również w wodzie. Ma ona formę stabilniejsza, będzie bardziej odporna na działanie światła, temperatury, utleniania. Dlatego właśnie w suplementach wprowadza się również ten składnik.

Chlorofil dla zdrowia

Jak oczyszczać się z chlorofilem?

Mamy przeprowadzone badania, z których możemy się dowiedzieć jaki wpływ ma chlorofilina na oczyszczenie organizmu a jak się okazuje jest w stanie sobie z tym dobrze radzić. Chronić może ona przed nowotworami, ponieważ chlorofil wiąże się z substancjami rakotwórczymi i dzięki temu można je usuwać z organizmu. Z badań jakie mamy przeprowadzone dowiadujemy się, że chlorofil skutecznie chroni przed guzami na żołądku a także na wątrobie.

Badania jakie zostały przeprowadzone dają nam informację, że oba składniki charakteryzują się skutecznym działaniem przy ochronie przed uszkodzeniami DNA. Wyniki badań jakie prowadzone były na zwierzętach pozwalają ocenić, że dzięki tym składnikom zmniejsza się również ryzyko raka okrężnicy. Chlorofilina to silny antyoksydant, dzięki niemu będzie można sprawniej pokonywać problemy wynikające z gromadzenia się wolnych rodników.

Udostępnij